BEOGRADSKI ŠMEKER KOJI JE OPČINIO CELU JUGOSLAVIJU: 10 godina od smrti omiljenog glumca, ovo je bila njegova priča
Bora Todorović, Foto: Printscreen/youtube/Rodman1255

sećanje

BEOGRADSKI ŠMEKER KOJI JE OPČINIO CELU JUGOSLAVIJU: 10 godina od smrti omiljenog glumca, ovo je bila njegova priča

Igrao je u najboljim serijama i filmovima snimljenim na našim prostorima, ali i u velikom broju predstava

Objavljeno: 12:00h

Bora Todorović ostavio je neizbrisiv trag u istoriji domaće kinematografije i pozorišta, napustio nas je 7. jula 2014, pre tačno 10 godine.

Todorović je rođen novembra 1929. godine u Beogradu u porodici profesora. Kada je reč o njegovom obrazovanju najpre je studirao Mašinski fakultet u Beogradu, međutim, rešio je da odustane i da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost.

Godine 1956. diplomirao je u klasi profesora Joza Laurenčića, a njegovi klasići bili su: Ljuba Tadić, Slobodan Cica Perović, Marko Todorović...

Igrao je u velikom broju predstava, a na filmskom platnu debitovao je davne 1956. godine, reč je o filmu "U mreži" koji je režirao Bojan Stupica.

Prvu veću ulogu ostavrio je 1967. godine u filmu "Koracima kroz maglu". Todovićeve posebno zapažene uloge kada je reč o filmu jesu u sledećim ostvarenjima:

"Nacionalan klasa", "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun", "Balkan ekspres", "Mala", "Podzemlje", "Profesionalac".

Bio je jedan od najboljih domaćih glumaca
Bio je jedan od najboljih domaćih glumacafoto: Printscreen/ YouTube/ DomaciFilmoviSerije

Kada je reč u serijama, nezaboravna je njegova uloga Boba u "Vrućem vetaru", zatim uloga kultnom ostvarenju "Sivi dom", igrao je i u seriji "Diplomci", "Ceo život za godinu dana", "Rađanje radnog naroda"...

U višedecenijskoj karijeri dobio je mnogo nagrada za svoj rad, a publika ga i danas pamti kao jednog od najtalentovanijih i najšarmantnijih glumaca na našim prosotorima.

Todorovićeva sestra bila je glumica Mira Stupica, sin mu je popularni glumac Srđan Žika Todorović, a ćerka spisateljica Dana Todorović.

Bora Todorović preminuo je u 85. godini u Beogradu, a kremiran je 10. jula 2014. godine na Novom groblju u Beogradu. Njegova urna položena je u Aleji zaslužnih građana, piše Vikipedija.

Todorović je ostavio neizbrisiv trag u umetnosti na našim prostorima
Todorović je ostavio neizbrisiv trag u umetnosti na našim prostorimafoto: Damir Dervišagić

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.